Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке заснував конгрес Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств у 2004 році. Ця організація алічує 8 мільйонів членів. Давним-давно кроманьйонець випадково засунув в багаття шматок м'яса і зрозумів, що так воно смачніше. Так з'явився перший кухар.
Хороші кухарі високо цінувалися у всі часи. Звичайно, приготувати що-небудь їстівне може кожен, але кухарі роблять з продуктами щось більше. Вони не просто дотримуються вимог рецепта, в потрібній пропорції змішуючи інгредієнти і доводячи продукти до готовності. Вони творять! З під їх ножа виходять дефлопе і крутон, мітболи і фуа-гра, желе і пудинги.
Робота кухаря вимагає від людини не тільки гарного терпіння, освіти та навичок. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо - завжди потрібен приклад і порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана у всьому світі. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожна точка громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.
Долучитись до лав великої армії кухарів та кондитерів можна за допомогою служби зайнятості звернувшись до найближчого центру зайнятості та отримати професійно-технічну освіту у ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» за професією кухар, кондитер.
Також можна підтвердити свою кваліфікацію кухаря. Підтвердження результатів неформального професійного навчання працівників здійснюється в центрах-суб’єктах визнання результатів неформального професійного навчання. Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики від 16.03.2016 року № 256 у Рівненському та Одеському центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, які набули статус суб’єктів оцінювання та підтвердження результатів неформального навчання осіб за робітничою професією «Кухар 3-6 розрядів».
У Міжнародний день кухаря і кулінара побажаємо, щоб їхні страви завжди були ідеально посолені і ніколи не пригорали. А ще це відмінний привід порадувати рідних чимось смачним і незвичайним власного приготування.