03.03.2021 | 08:48

Сьогодні дев’ятикласники ЗОШ №100 провели захоплюючу онлайн-екскурсію до хлібозаводу, де вони побачили як народжується хліб. Весь процес виробництва хлібобулочних виробів від замісу тіста до упаковки учні побачили під керівництвом начальника виробництва ТОВ «Одеський хлібозавод №4» Павла Ільчишина.

«Немає у світі коштовнішого скарбу, ніж свіжий духмяний хліб. Жодна страва не смакує більше за нього. Але ніхто не любить хліб більше за людей, котрі його роблять, від комбайнера до пекаря – тому він такий справжній і смачний. На заводі все автоматизовано, тісто замішують машини, після чого воно відпочиває в «гамачках», відвідує сауну, підростає – і ось із печі виходять хрусткі свіжі батони… Але скільки ж існує професій, пов’язаних із виробленням хлібу. Зараз ви на власні очі побачите, як працюють лише деякі з них», - розпочав свою екскурсію Павло Миколайович.

У виготовленні хліба і його появі на нашому столі бере участь багато людей самих різних професій. Перш за все, з хлібом пов'язана професія пекаря. Пекар випікає різні види хліба і напівфабрикати для кондитерських виробів. Виробництвом тіста займається тістороб. Він строго за технологією готує з борошна тісто, управляє тістомісильними установками, визначає ступінь готовності опари і тіста. Надати тісту форму звичних нам хлібних батонів, буханок і булок допомагає інший спеціаліст - формувальник. Хліб потрібно підготувати для зручного перевезення від хлібозаводу до магазинів. Тому готова продукція надходить на укладку. Укладальник відбраковує некондиційну продукцію, а якісну перекладає в лотки. Для зручності замовників та дотримання всіх вимог зберігання хлібобулочної продукції, вироби проходять етап упаковки. Водії перевозять на хлібозавод борошно та інші продукти, необхідні для виготовлення хліба, розвозять готовий хліб по магазинах. А ще тут працюють менеджери, бухгалтери, касири, логісти, транспортники та працівники експедиції, слюсарі, налагоджувальники, електрики, прибиральники, ну і, звичайно, директор хлібозаводу.

І навіть сьогодні, процес випічки хліба язик не повернеться назвати холодним словом «виробництво». Це мистецтво, ремесло, з додаванням досвіду, знань і любові до хліба плюс трішки чаклунства. «Сподіваюся, ця екскурсія стане для дітей не тільки повчальною, а й залишить в їх серцях любов до рідної землі та до праці людей», - закінчив розповідь Павло Миколайович. Діти залишились вдячними від побаченого та почутого під час екскурсії

«Навіть не уявляв собі довгий шлях зерна, вирощеного на полях, перш ніж воно стане свіжим хлібом і солодкими булочками».

«Екскурсія на хлібозавод допомогла мені розібратися, як виробляють хліб».

«Ми побачили обладнання, що дозволяє виготовити хліб без торкання людських рук, дізнатися про роботу фахівців, які вкладають тепло душі і серця в продукцію, простежити весь процес виготовлення хлібобулочних виробів, дякуємо!»