22.01.2022 | 14:52

У зв’язку з набранням чинності з 8 січня 2022 року Закону України від 10.09.2021 р. № 1750-IX (далі – Закон № 1750) «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі» роботодавців штрафуватимуть за розміщення дискримінаційної реклами про вакансії (прийом на роботу).

Зокрема, згідно частини першої статті 241 Закону України «Про рекламу» забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), щодо політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об'єднаннях громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. У разі порушення вимог рекламодавець повинен буде сплатити до державного бюджету штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати – наразі це 65 тисяч гривень.

Саме про це 24 січня 2022 року йшлося під час  зустрічі директора Овідіопольської районної філії Одеського ОЦЗ В.Ільніцької та начальника відділу кадрів ТОВ «Промринок» Музикантом О.В., які, здебільшого, на свої вільні вакансії «охоронника» та «паркувальника» розглядають лише осіб чоловічої статі.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю та умови дотримання Закону України « Про рекламу» роботодавцем прийняті до відома.