В останню п’ятницю листопада в Україні відзначають День логіста.

З англійської мови «логістика» перекладається як «постачання», що й розкриває основну суть цієї професії. Логіст – це людина, що професійно займається доставкою товарів, їх складуванням, а також розробляє найвигіднішу схему постачання, проводить розрахунки, аналізує ринок транспортних послуг, шукає надійних партнерів, координує дії, готує документи.

Метою логіста є своєчасне постачання продукції, забезпечення її конкурентоспроможності, прибутковості підприємства та збільшення продажів.

Логіст забезпечує супровід пересування товару між необхідними пунктами, його зберігання на проміжних і кінцевих пунктах, а в процесі враховує всі дрібниці, що впливають на якість продукції та її собівартість, шукає надійних партнерів та проводить розрахунки.

Представник цієї професії завжди повинен мати декілька варіантів доставки товару, щоб будь-які форс-мажорні обставини не вплинули на строки доставки товару.

Професія логіст має багато спеціалізацій: закупники, транспортні логісти, менеджери складу та інш.

Дана професія вимагає від спеціаліста уважності, доброзичливого ставлення до оточуючих, стресостійкості, вміння переконувати, відповідальності, добре розвиненої пам’яті, просторового та аналітичного мислення й комунікабельності, у зв’язку з постійною необхідністю ведення переговорів та розв’язування питань, що потребують відповідального ставлення.

Професія логіст дуже популярна сьогодні на ринку праці, що дозволяє її представникам працювати у багатьох країнах світу. В першу чергу, посада логіста затребувана в компаніях, що займаються вантажоперевезеннями та на виробничих підприємствах, так як виготовлену продукцію завжди необхідно доставляти покупцям, також у відділах або департаментах логістики будь-якої великої компанії, в магазинах, в спеціалізованих логістичних компаніях, що пропонують послуги транспортування і складського зберігання стороннім фірмам.

Професія логіста досить затребувана. Диплом логіста можна отримати у різних вузах країни, а увагу слід звернути на спеціальності: менеджмент                           ( логістика та управління ланцюгами поставок), технологія транспортних процесів, операційна логістика.

Логісти мають всі шанси побудувати успішну кар'єру. Однак для цього потрібний не лише диплом про здобуття вищої освіти, а й постійне підвищення рівня знань.

За допомогою фахівців служби зайнятості можна отримати відповідь на запитання щодо професій, які актуальні на ринку праці вашого міста, регіону, в Україні та пройти профорієнтаційне тестування на платформі Державної служби зайнятості з профорієнтації та розвитку кар'єри (http://profi.dcz.gov.ua/tests/), скласти тести, які допоможуть краще пізнати себе та зробити правильний вибір професії. В разі потреби у консультації, фахівці служби зайнятості нададуть її у будь-якому центрі зайнятості.