Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші маніпуляції з продуктами і спеціями — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

Кухар – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування, вона й найбільш давня. Кухар – це людина, яка готує, оздоблює, відпускає страви, кулінарні вироби. Останнім часом під впливом науково-технічного прогресу підприємства масового харчування обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи. Праця кухарів все більше механізується, їм активно допомагає техніка та електроніка. Кухарі готують холодні, перші, другі, треті страви, каші, бульйони, соуси.

Що треба знати? Для роботи необхідно знати рецепти і технологію приготування страв, правила зберігання продуктів у відповідності з санітарно-гігієнічними нормами, економіку та організацію громадського харчування, пристрій і правила використання спеціального обладнання.

Кухар має знати: структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, провести первинну обробку сировини, відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибрати м’ясо, овочі, підготувати все це до використання. Крім того, кухареві необхідні знання про склад їжі та її калорійність, зберігання продуктів, фізіологію харчування, правила складання меню, технологію приготування їжі і експлуатацію обладнання. Вміння подати страву, створюючи з кожної страви унікальний, неповторний натюрморт.

Оволодіти мистецтвом приготування іжі можна у професійно технічних навчальних закладах.

За направленням служби зайнятості можна отримати зазначену професію в Державному навчальному закладі «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості».

Термін навчання -5,5 місяця. Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. У разі якщо немає бажання довгі місяці проводити за навчанням, можна влаштуватися на роботу в кафе або ресторан в якості підсобного робітника або помічника кухаря. Тоді безпосередньо на робочому місці ви дізнаєтеся, що це за професія – кухар.

Робота кухаря дуже затребувана і завжди є можливість стабільного доходу. До того ж, можливе кар’єрне зростання, яке передбачає розвиток від помічника кухаря до шеф-кухаря в престижному закладі. Попит на шеф-кухаря незмінно високий. З появою імені за кухаря починають боротися престижні ресторани, часом його навіть запрошують працювати в інші країни. У хорошого кухаря з’являється можливість створення власних кафе, бару чи ресторану.

Якщо у Вас виникло бажання більше дізнатись  про професію кухаря, кондитера, звертайтесь за додатковою інформацією до центрів зайнятості Вашого району.